Sok minden megy a CMS fejlesztésébe, ami a tartalomkezelő rendszer rövid formája. Azok számára, akik nem ismerik a CMS gondolatát, a webtervezés és a Weboldal készítés folyamat során a webhelyek statikusból dinamikussá váltak, és mára több száz és ezer oldalt tartalmaznak. Ha ezt a cikket egy portálon vagy közösségi oldalon olvassa, akkor pontosan erről a webhelyről fog képet kapni arról, hogy milyen nagyokká váltak a webhelyek. Ezen a webhelyen, amelyet meglátogat, több ezer szerző és számos cikk található.

Ilyen hatalmas mennyiségű oldal kezelésére a webfejlesztési modellek világszerte kifejlesztették az úgynevezett CMS-t. A CMS lehetővé teszi az ilyen hatalmas mennyiségű adat egyszerű vezérlését és kezelését anélkül, hogy belemennénk a webtervezés vagy webfejlesztés bonyolultságába. Az ilyen weboldalak kezelése gyerekjáték lett, és a szó szoros értelmében az is. A blogok a CMS érdekes aspektusai, ha bármelyikőtöknek van vagy volt regisztrálva blogja a számos elérhető webhely bármelyikén, amelyek egyszerű platformot biztosítanak az íráshoz és a bejegyzésekhez, a CMS valamennyi formája. Ezek a platformok lehetővé teszik a blogok megjelenésének (webtervezés) és tapintásának (webfejlesztés) egyszerű kezelését.

A tartalomkezelő rendszerek a múltban soha nem látott szintre csökkentették a nagy webhelyek kezelésének nehézségét. Egy praktikus és hatékony CMS segítségével a vállalatok és szervezetek megszabadulhatnak a vállalati webhelyek kezeléséért felelős IT-részlegek egészétől. Az informatikai részlegeken a webtervezésért és webfejlesztésért felelős egész csapat munkája lerövidíthető néhány emberrel, akik egy praktikus CMS-en keresztül kezelhetik a webhelyeket. A CMS gyakorlatilag felelős az iparág egy teljesen új szegmenséért, amely gombamód szaporodott az elmúlt évtizedben, az e-kereskedelmi portálokért és megoldásokért. Az e-kereskedelmi portálok kezelése meglehetősen egyszerű feladattá vált a CMS platformokkal. Olyan könnyű feladat lett egy e-kereskedelmi portál elindítása és kezelése, hogy még a regionális kiskereskedőket is rávették az online kereskedelem útjára. A korábbi időkben az ilyen portálok webtervezésével és webfejlesztésével kapcsolatos kérdések rémálmokat okoztak volna a szakembereknek. A webfejlesztési technikák fejlődésével a teljes kereskedelmi ciklus egyszerű kattintásokra egyszerűsödött. Az a megjelenés, amelyet a jó webtervezési képességekkel rendelkező szakemberek ilyen portálokkal kölcsönözhetnek, minden egyes újonnan induló portálnál ámulatba ejtik a közönséget. Egy nagyon híres portál, amely repülőjegyekkel foglalkozott, és célja az volt, hogy a portálra látogató látogatók számára egyértelművé tegye az üzletet azáltal, hogy egy repülőtér témáját adta neki. Ez nemcsak lenyűgözte a látogatókat, hanem a portál szakszerűségéről is benyomást keltett. A témák lényegét követve, amely egy újabb nagy előrelépés a webtervezési folyamatok felé, elképesztő, hogy a témák egyszerűen változtathatók a CMS-ben. Ha az ünnepi alkalmakkor észrevette a jelentősebb blogírók, online vásárlási portálok és más nagy weboldalak megváltozott kezdőlapjait, az csak azért van így, mert a CMS egérkattintással megoldotta a folyamatot. Azok közül, akik ismerik ugyanezt a korábbi technikákat, akár napokig is eltarthat, amíg egy új témát bevezetnek a webhelyekre.

Ha mostanra azt gondolja, hogy a webtechnológia ezen fejlesztései miatt csökkent a webfejlesztő és webtervező szakemberek igénye és köre, akkor a lehető legnagyobb mértékben téved. Azzal, hogy az ilyen technológiák átvették az uralmat a világszerte alkalmazott webfejlesztési és webtervezési eljárásokban, a szakemberek iránti igény csak nőtt. Mivel a CMS fejlesztése mélyreható műszaki ismereteket, szakértelmet és időt igényel. Ezek olyan szoftverek, amelyeket a legnagyobb körültekintéssel és technikai tudással kell fejleszteni. Egy rosszul megtervezett CMS programozási szivárgásokkal és kiskapukkal pusztítást végezhet webhelyén vagy online portálján. Még a CMS sikeres megvalósítása után is a legnagyobb odafigyelést és gondozást igényli pontosan úgy, mint egy növényt vagy egy kisállatot, hogy ne kezdjen el úgy viselkedni, ahogy azt nem szeretnénk. Szeretnénk, ha ez önmagától viselkedne, és ne engedje, hogy bárki felhatalmazás nélkül elvigye a cuccainkat, különösen, ha Ön egy online vásárlási portál. A CMS karbantartása a megvalósítás után megköveteli a programozási kódok és a biztonsági rések frissítését, amelyek idővel bármilyen szoftverben keletkeznek.