Számos olyan tevékenység kidolgozott értelmezése, amelyek egy weboldal létrehozásához és fejlesztéséhez kapcsolódnak, a Weboldal készítés.

Ez számos dolgot tartalmazhat, például webtervezést, webszerver-konfigurációkat, e-kereskedelmet, kódolást stb. De a webszakértők általános nézete szerint a webfejlesztés a weboldal kialakításának nem tervezési jellemzője. Tartalmazhat egyszerű statikus eszközöket, amelyek egyszerű szövegekkel foglalkoznak, egészen bonyolult elektronikus vállalkozásokig, webhez igazított internetes alkalmazásokig.

Rengeteg webfejlesztő tartozik a gigantikus üzletekhez és vállalatokhoz. Míg a kisvállalkozások vagy szervezetek csak egy magánszemélyrel, állandó vagy szerződéses fejlesztővel dolgozhatnak. Egy másik elérhető lehetőség az, hogy a munkát olyan céghez rendelik, amely kizárólag azzal a céllal jött létre, hogy mások számára weboldalakat készítsen.

Idővel a webfejlesztés rövid időn belül bekerült a globálisan leginkább fejlődő iparágak közé.

Az iparág felemelkedésének fő hajtóereje azok a nagyvállalatok, amelyek tevékenységüket szeretnék bővíteni, termékeiket és szolgáltatásaikat nemcsak meglévő ügyfeleik számára népszerűsíteni, hanem termékeiket és szolgáltatásaikat a nagyobb vásárlói piac számára is kiszolgáltatni.

Egy másik tényező, amely hozzájárult a terület ilyen mértékű fellendüléséhez, az a tény, hogy a fejlesztés és a webtárhely nem kerül sokba. A korábbiakhoz képest ma már minimális költséget jelent egy weboldal létrehozása és fejlesztése. Egy egyszerű weboldal létrehozása már nem számít nehéz feladatnak, tekintve, hogy megvan az ötlet és a megfelelő információk.

A kisebb weboldal-fejlesztő cégek ma már képesek olyan terveket készíteni, amelyek segítik a kisméretű szervezeteket vállalkozásuk fejlesztésében. A kisebb webfejlesztők olyan képességekkel rendelkeznek, amelyek nagy szerepet játszanak a webfejlesztő iparág fellendítésében.

Nemcsak ez, hanem számos alkalmazás érhető el nyilvánosan és ingyenesen, és fejlesztői eszközként szolgál, amely segíti a fejlesztési folyamatot. Ilyen alkalmazások a PHP, Linux stb. Ezek az alkalmazások általában ingyenesen elérhetők. Ez elősegíti ezen alkalmazások használatát olyan egyének számára világszerte, akik új webhelyek készítésén dolgoznak márkáik számára, valamint hozzájárul a már meglévők fejlesztéséhez.

Az olyan szoftverek, mint az Adobe Dreamweaver, szintén szerepet játszanak a webhelyfejlesztés népszerűségében.

E szoftverek használatával dinamikus, elegáns és rendkívül professzionális megjelenésű weboldalakat hozhat létre rövid idő alatt. A HTML vagy más programozáshoz, kódoláshoz szükséges speciális ismeretek ezekhez nem szükségletek, de ezek megléte csak előnyt jelent.

A Linux, a PHP és az Apache erős és rendkívül fejlett verzióit használják a weboldalak fejlesztésének legújabb eszközeiként.

A Microsoft.NET technológiáit egy olyan webhely létrehozására is alkalmazzák, amely médiumként szolgál az interneten elérhető összes alkalmazás használatához. Az offline állapotban is elérhető alkalmazásokat preferálják és szélesebb körben terjesztik a fejlesztők, hogy minél jobban népszerűsítsék őket.

Az új tartalmat most a rendelkezésre álló alkalmazások fejlesztik, nem pedig a kódvégrehajtás hagyományos módja. Ez az információ gyors és egyszerű terjesztését teszi lehetővé. A webes szakemberek mostantól a világ minden tájáról hozzáférhetnek az alkalmazásokhoz, nem pedig csak a saját helyükön lévőket.